ProjectenUitbreiding

Heel graag wil onze stichting het (nu geheel niet benutte) grasveld wat naast de dierenweide ligt van de gemeente over nemen en gaan betrekken bij de weide. Op deze locatie willen we, naast de mogelijkheid tot betere beweiding van de grasdelen door de dieren, ook extra dieren en wellicht ook nog andere weide dieren gaan houden. Daarnaast zou ook de realisatie van bijvoorbeeld een vlinder en bijentuin/kruidentuin/plukbloemen tuin tot de mogelijkheden behoren op deze locatie.

Uitbreiding van de weide met dit grasveld zou ook een “natuurlijke verbinding” van de weide met de naastgelegen eendenvijver geven. Hierdoor zou ook deze eendenvijver weer tot bloei gebracht kunnen worden.

Samenwerkingsverband

Vanuit ons bestuur wordt er gekeken naar een optie om de Dierenweide in Maartensdijk een “kopie” te maken van de door Reinaerde zeer succesvol beheerde kinderboerderij De Schaapskooij in De Bilt. Wat wij van de constructie van de Schaapskooi zo mooi vinden is dat vrijwilligers samen met professionals en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samenwerken en tot een heel mooi en door de samenleving gedragen “eindproduct” in de vorm van een prachtige kinderboerderij met allerlei extra’s zoals bijvoorbeeld een pluktuin, maar ook de realisatie van kruiden en vlindertuinen.

Verduurzaming

Als stichting voelen wij ons niet alleen betrokken bij het welzijn van onze dieren, wij willen ook wat betekenen voor de wilde dieren om ons heen. Dit in de vorm van de realisatie van het doorvoeren van een aantal duurzaamheidsmaatregelen in en rond de weide.

Hierbij kan gedacht worden aan onder andere:

  • Het plaatsen van 1 of 2 vleermuiskasten bij de weide. Vanuit recent onderzoek weten we dat er ’s nachts diverse soorten vleermuizen rond de weide actief zijn.
  • Het plaatsen van een groot aantal nestkasten voor diverse vogelsoorten in de bomen op en rond de weide.
  • Het plaatsen van een aantal grotere en kleinere insecten/bijen/vlinders/hommel/egel hotels in en rond de weide.